We houden de hoep erin

We sporten wat af in huis tegenwoordig. Als ik jullie mag geloven zien we de komende zomer alleen maar vijftigers met goddelijk fitte, afgetrainde summerbody’s op het strand. Stralend op de handdoek, sixpack in de zon, netjes 1,5 meter van elkaar. Want poeh zeg, wat hebben jullie de smaak te pakken. Voor het schrijven van dit stukje heb ik maar even een pot thee en een stapel stroopwafels op tafel gezet, want als ik alle reacties lees krijg ik acuut zin om te snacken.  

Een groot aantal lezers houdt er een strak weekschema op na. Drie keer per week wandelen of rennen ze vroeg in de ochtend door hun buurt heen (met en zonder hond). Op die manier is het afstand houden tot anderen eenvoudig te handhaven, want als je dat om half zeven ’s ochtends doet is er letterlijk geen kip op straat. Daarna gooien ze er nonchalant nog een halve minuut planken, een online Yogales of Pilatesles tegenaan in de huiskamer en de dag kan beginnen. (Ik pak een stroopwafel.)

Anderen zijn zelf online trainingen gaan geven aan vriendinnen die ze kennen uit de sportschool. Zo ontstaat de verplichting om op tijd klaar te staan voor de les en trekken ze elkaar erdoorheen. Die snap ik iets beter, want daar zit een sociaal aspect aan waardoor het samen trainen ook iets gezelligs krijgt. Misschien mag ik me aansluiten bij zo’n groepje?

Of dit lijkt me ook wel wat: deze circuittraining doet een vriendin elke dag 25 minuten samen met haar dochter. Het elke dag gedeelte is mij iets te enthousiast (stroopwafel) maar het filmpje ziet er goed uit. Zou ik ook best één keer per maand kunnen doen, of helpt het dan niet?

Verder worden en masse de hometrainers, steps-toestellen en buikspierapparaten van zolder gehaald en in de slaapkamer gezet. Niet om ernaar te kijken, maar om er ook echt iets mee te doen. Hulde dames, mijn bewondering is groot.

Een interessante tip die ik misschien ga proberen is deze: ‘om de dag Essentrics met buikspieren. Dat is nieuw, gebaseerd op de klassieke ballettechniek, ontwikkeld door een balletdanseres. Lijkt op Pilates. Mooie balans tussen strength en lengthening. Geen high impact, maar de gewrichten bewegen goed door.’ Ook hier is het om de dag gedeelte intimiderend (nog bezig met stroopwafel twee, geen kans voor een nieuwe) maar ik ga het binnenkort, ooit, wellicht een kans geven.

Verder zijn er mensen die buiten de stad wonen en een erf of tuin hebben. Bij hen worden er hele fitness-sessies gehouden met een personal trainer in de buitenlucht, ook weer drie keer per week! (Stroopwafel drie.) Er wordt touwtje gesprongen, gepush-upt, getennist met zachte ballen en zelfs golfen in de tuin is een optie met dank aan een speciale app van Garmin.

Lieve mensen, hoe doen jullie dit? Ik snap er helemaal niks van. Naast het online werken, het huishouden, de boodschappen, het wandelen met de hond en het gezellig maken in de relatie ben ik al trots als ik één keer per week aan hardlopen toekom. Daarbij heb ik een sporthoepel gekocht van 1,5 kilo en als ik een goede dag heb ga ik na het hardlopen nog vijf minuten hoepelen voor de tv met deze enthousiaste Youtube-trainster in beeld. Dan heb ik het wel gehad.

Gelukkig blijkt uit de berg aan reacties dat ik toch niet de enige ben die de strakke schema’s niet trekt. Er waren ook bekentenissen zoals deze: ‘Ik groei inmiddels dicht. Zit veel achter de computer voor werk. Een poging tot online barre strandde al bij de snelle tendu’s met 4 splinters in m’n voet van de oude planken vloer in de woonkamer….. De Corona kilo’s vliegen eraan.’ Of deze: ‘Nog een paar weken quarantaine en ik kàn de deur niet eens meer uit. Simpelweg omdat het niet meer past! Waarom is er geen obese emoji?’

Voor al die vrouwen, dus ook voor mij, is er het online boek Simpel Slank.  Een dieet met 100 recepten dat vier weken duurt. De vriendin die me deze tip gaf heeft het drie weken volgehouden maar de laatste tijd gaat er rond vijf uur toch iets mis. Haar vriend houdt erg van een wijntje en tsja, dan komen die snacks ook op tafel. Kijk, die situatie snap ik. (Opluchting en stroopwafel vier.)

Zelf heb ik ook zo’n bourgondische man die graag rond vijf uur een fles wijn open trekt om te vieren dat we weer een dag in Coronatijd hebben overleefd. Wat doe ik dan? Als een malle met die hoepel aan de gang en hem in zijn eentje met wijn en al in de tuin zetten? Dat is niet echt bevorderlijk voor de sfeer. Moet ik daarna weer ingewikkelde gesprekken voeren, met veel wijn erbij, om alles recht te trekken. Kan ik beter meteen gezellig meedoen. Kortom, ik rotzooi maar wat aan. Als ik een goede dag heb lukt het sporten prima. Als ik een luie dag heb werken thee en stroopwafels beter. Jullie mogen drie keer raden wat voor dag het vandaag was.

Tot volgende week,

Marga.

Stijlvol-vijftigvraag voor de volgende keer:

Sociaal apart en toch samen, hoe doen jullie dat? Ik hoor het graag!

Mail me je antwoord via marga@stijlvol-vijftig.nl

Uiteraard worden alle tips, missers en anekdotes anoniem verwerkt in toekomstige blogs.

© Tekst en foto: Stijlvol-vijftig.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *