Sociaal apart en toch samen

Het is een uitdaging. Sociaal doen en afstand bewaren tegelijk. Maar jullie laten je niet kisten door het virus, er kwamen allerlei tips binnen hoe je het in deze tijd gezellig kunt maken. We zijn massaal online gegaan, met quizzen, bingo’s en reünie avonden. Het is inspirerend om te lezen wat er allemaal bedacht wordt. Als je wil kun je makkelijk elke avond digitaal onder de mensen zijn.

Onbewust trekken we door de verplichte afstand meer naar elkaar toe, ook familiebanden worden aangehaald: ‘Voor de Corona crisis zag ik mijn familie die in het noorden des lands woont een paar keer per jaar. Je kent het wel, drukke schema’s en veel werken. Nu we allemaal thuiszitten spelen we op zaterdagavond de landelijke pubquiz voor de inzamelingsactie voor de Nederlandse horeca. Een neef van ons heeft met een compagnon een paviljoen en dan spelen we geld bij elkaar voor dat paviljoen. Je raadt het al: ik zie mijn familie via gezamenlijk beeldbellen nu wekelijks in plaats van een paar keer per jaar.’

Deze tip kreeg ik van een collega die de afgelopen weken op een vaste avond online gaat met haar vriendinnengroep: ‘We gaan dinsdagavond Zoomen en het thema is het museum van je jeugd. Iedereen laat 1-2 dingen zien uit de tijd dat ze kleine meisjes waren. Uiteraard met het verhaal erbij waarom zo dierbaar.’ Als je elke week een ander thema kiest, leer je op een interactieve manier je vriendinnen opnieuw kennen en wordt de vriendschap nog hechter.

Verder gaat het verenigingsleven online gewoon door: ‘Wij hadden donderdag een bingo, door de hockeyclub georganiseerd. Met livestream, chat en telefoonverbinding. Ook leuk!’ Er wordt op allerlei manieren uitgepakt en hoe groter het evenement, hoe complexer de logistiek: ‘Wij doen vanavond mee aan een quiz met 44 gezinnen! Vanmiddag hebben we al spullen gekregen. Het heet De Alleskunners, naar het TV-programma (wat ik nog nooit gezien heb). Het lijkt op quizvragen, en ook filmpjes en foto’s maken. Van filmpje opnemen met een ‘doventolk’ erbij tot raadsels oplossen. Trucjes uitvoeren. Huishouden van Jan Steen-foto maken. En dat alles met tijdslimiet (vaak maar 5 minuten). We krijgen de opdrachten via Whatsapp en moeten oplossingen opsturen naar onze ‘big brother’. Iedere ‘big brother’ heeft 11 gezinnen waarvan hij/zij de antwoorden verwerkt.’ Kijk, dan ben je lekker bezig. Zowel met de voorbereidingen als met de uitvoering.

Zelf zoek ik het meer in de  culturele sector, die ligt nu helemaal plat, dus elk online initiatief dat langskomt heeft mijn belangstelling. Aanstaande maandagmorgen om 10.00 staan we klaar in de voortuin om de jarige koning te eren door uit volle borst het Wilhelmus mee te zingen met het Concertgebouw orkest. We hebben via Whatsapp alle buren ingelicht en iedereen gaat met (soms zelfgemaakte) instrumenten meedoen. Daarna gaan we, met handschoenen aan en mondkapjes op, op 1,5e meter van elkaar hossend door de straat en trekken we om 16.00 uur de champagne open om mee te doen aan de Nationale Toost. Dat wordt een dolle boel op Woningsdag.

Volgende week vrijdag nemen we voor mijn verjaardag ons hele gezin ‘mee uit’ naar een stand-up comedy avond in Club Haug in Rotterdam. Die hebben namelijk de Desk-Top-Comedy avond bedacht. Je koopt online een kaartje voor de show en dan mag je in de wachtkamer van Zoom om toegelaten te worden tot de club. Daarin staan de stand-up comedians vanaf 21.00 uur klaar om ons mee te nemen in hun komische blik op de wereld. We zijn benieuwd!

Tot volgende week,

Marga.

Stijlvol-vijftigvraag voor de volgende keer:

Vitaminen en voedingssupplementen, slikken jullie die? Zo ja, hoeveel, welke en waarom? En helpen ze? Hoe merk je dat? Ik hoor het graag!

Mail me je antwoord via marga@stijlvol-vijftig.nl

Uiteraard worden alle tips, missers en anekdotes anoniem verwerkt in toekomstige blogs.

© Tekst en foto: Stijlvol-vijftig.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *